Mortier Calculators

  • Thread starter =WFT= Bryan GG NL
  • Start date
  • Watchers 0
W

=WFT= Bryan GG NL

Guest
Knipsel.JPG

Voor het efficiënt afgeven van vust (vuursteun) zul je de hoek naar het doel en de in te stellen elevatie moeten weten, dat ging in WW2 niet met calculators, computers en laserafstandsmeters maar met de stafkaart en afstandstabel, met inschieten en corrigeren ( op afstand d.m.v. waarnemer) als hulpmiddel had men eventueel de vuurrekenlineaal.

Met de eerste schoten schiet men de grondplaat van het mortier vast (stabieler in grond door de terugslag) daarna probeert de mortierbemanning het vuur op het doel te krijgen. Dit kan door met stappen het vuur te laten aanpassen, b.v. de waarnemer meldt Ga vooruit 400, ga terug 200, vooruit 100, treffer uitwerkingsvuur.
De bemanning van het mortier meldt bij het vuren van een granaat over de radio, schot over, zodat de waarnemer weet dat hij moet waarnemen waar het schot gaat vallen, als het doel ingekaderd is en de mortierbemanning het uitwerkingsvuur gaat afgeven is de melding: uitwerkingsvuur over

Als de eigen eenheden vlakbij het doel zijn zal het aanpassen niet door inkaderen gaan maar door te proberen het doel te raken en met stapjes van achter het doel terug te gaan richting doel b.v. De waarnemer zegt dan b.v. Vuuraanvraag coördinaat A1 777 EIGEN TROEPEN NABIJ, ga terug 100, ga terug 100, treffer uitwerkingsvuur.

Indien bij een aanval de eigen eenheid de vijandelijke stellingen nadert en het gevaar bestaat dat de eigen troepen geraakt gaan worden door de mortiergranaten zal de Commandant of de waarnemer het vuur of laten stoppen (STOP STOP STOP) of hij kan het vuur naar achteren laten verleggen indien de vijand probeert terug te trekken zal ze dan gehinderd worden door dit mortiervuur. b.v. Vuurverleggen ga vooruit 400.
De waarnemer zal bij de vuuraanvraag ook vaak de te gebruiken munitie melden. b.v. Vuuraanvraag coördinaat A1 128 fosfor eigen troepen nabij.

In een voorbereide verdediging worden vaak vaak geplande vuren gebruikt (verkent en op een vuurplan ingetekend met codes of codewoorden) die dan nog het liefst zijn ingeschoten (gecorrigeerd tot op doel) hierbij is in de gevechtssituatie het doel sneller te raken en bijna geen correctie door de waarnemer nodig.

Omdat wij wel die calculator hebben en hier goed gebruik van kunnen maken hier de links:

De reeds eerder gemelde pc versie
Omdat je dan met een pc moet wisselen van scherm kan het echter ook handig zijn de telefoon versie te gebuiken.
Android versie Post Scriptum Mortar Calculator
In de appstore van Apple is hij helaas (nog) niet te vinden